JUOMAVESI?

SUODATIN

TOIMINTA

KYSYMYKSET

TUTKIMUKSET

TILAUS

OTA YHTEYTTÄ


 
1.) Vesi tulee alussa suodattimesta paljon nopeammin kuin 8-30 litraa vuorokaudessa. Onko näin nopeasti suodatettu vesi puhdasta?

 

- Kyllä on. Suodatettu vesi on ensimmäisestä pisarasta lähtien juomakelpoista. Alussa suodatin toimii nopeammin, ja vasta 50-100 litran jälkeen suodatusnopeus asettuu normaaliksi jolloin vesi valuu tippumalla.

 

2.) Miksi NEROX alkaa yhtäkkiä valuttaa vettä nopeammin kuin normaalisti tippumalla?

 

- Jos nopea valuminen ei muutu enää tippumiseksi, suodatinelementti on luultavasti rikkoutunut. Suodatinelementin puhdistuksessa täytyy olla erittäin hellävarainen.

 

3.) Voiko suodatin alkaa valuttaa vettä nopeasti taas puhdistuksen jälkeen?

 

- Kyllä voi, etenkin melko uutena huolellisen puhdistuksen jälkeen suodatin saattaa toimia lyhyen aikaa nopeasti valuttaen, ennen kuin se siirtyy normaaliin tippatoimintatilaan.

 

4.) Kuinka usein suodatinelementti täytyy pestä?

 

- Tunnistat pesutarpeen siitä, että suodatusnopeus pienenee huomattavasti. Toisin kuin monet muut suodattimet, Nerox-suodatin ei ehjänä tuota ikinä juomakelvotonta vettä edes likaantuneena. Suodattimen puhdistusväliin ei ole mitään yleismaailmallista aikasuositusta, vaan puhdistustarve riippuu käytöstä ja suodattavan veden laadusta. Kuten sanottu, Nerox-suodatinta voi käyttää turvallisin mielin, sillä pesutarpeen huomaa veden suodatuksen hidastumisena ilman että suodatustulos mitenkään muuten heikentyy.

 

5.) Voiko Nerox-suodatinta käyttää meriveden puhdistukseen?

 

- Nerox-suodatin puhdistaa myös meriveden epäpuhtauksista, mutta se ei tee siitä makeaa vettä. Suodatin poistaa suolaa vain pienissä määrin. Suolan poistoa varten on olemassa muita ratkaisuja, mm. käänteisosmoosijärjestelmät.

 

6.) Poistaako Nerox vedestä virukset?

 

- Virukset ovat jopa sata kertaa pienempiä kuin bakteerit ja muut Neroxin suodattamat epäpuhtaudet. Nerox-suodatin ei suodata kuin yli 0,2 mikrometrin suuruiset virusryppäät. Viruksia saattaa päästä vesistöön ihmisten ja eläinten jätösten mukana, joten juomavedeksi suodatettavaa vettä ei tulisi ottaa jätteiden läheltä tai esim. yleiseltä uimarannalta.

 

Puhtaan näköisessä järvi- tai lampivedessä on hyvin epätodennäköisesti taudinaiheuttajaviruksia. Jos halutaan varmistua 100%:sesti ettei juomavedessä ole viruksia, vesi tulisi puhdistaa muulla keinoin kuin suodattamalla. Yksinkertaisin keino tähän on keittäminen parin minuutin ajan. Myös jodi- tai klooripohjainen kemiallinen vedenpuhdistusaine tappaa virukset. Nämä keinot eivät kuitenkaan poista viruksia yleisempiä epäpuhtauksia joita Nerox-suodatin poistaa. Erittäin likaisestakin vedestä saa raikasta juomavettä kun sen ensin keittää, ja sitten valuttaa Nerox-suodattimen läpi.

 

7.) Kuinka lämmintä vettä Neroxilla voi suodattaa? Voiko kiehuvaa vettä suodattaa?

 

- Sallittu suodatuslämpötila on 0 asteesta +50 celsiusasteeseen.

 

8.) Miksi letku värjääntyy?

 

- Letkun värjääntyminen johtuu fotosynteesin vaikutuksesta. Välttääksesi värjääntymistä pidä suodatinlaitteisto pois suorasta auringonpaisteesta.

 

9.) Voiko rikkoutuneen suodatinelementin teipata?

 

- Suodatinta voi yrittää korjata teippaamalla, mutta tällöin se todennäköisesti ei enää poista veden epäpuhtauksia yhtä hyvin kuin ehjänä. Teipistä saattaa myös liueta myrkyllisiä aineita suodatettuun veteen, joten emme suosittele rikkoutuneen suodatinelementin korjaamista.

 

10.) Millä tavoin suodatinten laatua valvotaan?

 

- Jokainen suodatin testataan yksitellen tehtaan omassa laboratoriossa laser-ohjatulla laitteistolla VTT:n Suomessa kehittämällä menetelmällä. Vain moitteettomat suodattimet päästetään eteenpäin. Koska Nerox-suodattimia käytetään myös runsaasti Punaisen Ristin ja UNICEF:in toimesta humanitäärisissä avustuskohteissa joissa vedessä on runsaasti taudinaiheuttajia, suodattimien tasainen ja korkea laatu on erittäin tärkeää.

 

11.) Onko suodattimen tehosta tehty riippumattomia tutkimuksia?

 

- Kyllä, Nerox-suodatin on testattu Tullilaboratoriossa ja Elintarvike- ja Ympäristölaboratoriossa. Tutkimustuloksia voi ladata Tutkimukset-sivulta. Lisäksi Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut lausunnon Nerox-suodattimen soveltuvuudesta elintarvikekäyttöön.

 

12.) Miksi tutkimustulokset ovat yli 10 vuotta vanhoja? Onko Nerox-suodatin vanha keksintö?

 

- Nerox-suodatin keksittiin v. 1992. 1990- ja 2000-luvulla Nerox juomavedensuodattimet kaupallisti, ja markkinoi Suomessa Nerox Filters Oy, ja tällöin suodattimen teho tutkitutettiin viranomaisilla tarkasti. Yritysjärjestelyjen takia suodattimien markkinointi Suomessa käytännössä loppui, kunnes Juomavesi.net alkoi vuonna 2012 itsenäisesti tuoda maahan ja markkinoida samaa alkuperäistä Nerox-suodatinta.

 

13.) Voiko suodatinta käyttää kaivoveteen?

 

- Nerox soveltuu varsin hyvin kaivoveden puhtauden varmistamiseen ja maku- tai hajuvirheiden vähentämiseen. Jos epäilet vähänkään kaivovetesi juomakelpoisuutta, vesianalyysiä edullisempi tapa varmistaa se on Nerox-suodattimen hankkiminen.

 

HUOM! Nerox ei poista humuksen väriä, koska humusvärjäytymien molekyylikoko on pienempi kuin suodattimen suodatustarkkuus. Humusvärjäytymä on kuitenkin veden "ominaisväriä" ja haitatonta, joten jopa suodatettua suovettä pystyy hyvinkin juomaan.

 

14.) Mitä määriä eri epäpuhtauksia Nerox suodattaa?

 

- Tässä kaaviossa on esitetty Nerox-suodattimen tehokkuus eri epäpuhtauksiin.

 

 

 


 

Copyright 2012
Juomavesi.net
Design Dunecom Logo Dunecom